Conditi pentru incarcarea unei pagini
Timpul de incarcare al unei pagini web este important. Daca pagina ta se incarce intre 20 si 30 de secunde, mai mult ca sigur vei primi eroarea 500 pe web si pagina nu se va mai incarca deloc cel mai probabil.
Daca pagina ta se incarca intre 10 si 20 de secunde, la fel majoritatea browserelor pot avea dificultati in a le citi, la fel si crowlerii fiind prea multa informatie cod pe ele si elemente mult prea mari.
Totusi daca pagina ta web se incarca in 1, 2 sau 3 secunde, nu este rau pentru o pagina web deoarece depinde in mare parte de raspunsul si conexiunile serverelor.
Daca vrei ca site-ul tau sa fie optimizat, trebuie neaparat sa iei in considerare niste factori esentiali cum ar fi:
- Validarea codului html/xhtml si css (cu cat ai mai multe erori pe site cu atat obligi browserul sa le corecteze si pagina se incarca mult mai greu).
- Compactarea multi css-urilor intr-unul singur, astfel nu mai ametesti browserul sa tot preia fisiere.
La citirea unui fisier sunt mai multe operatiuni:- verificarea locatiei,
- se acorda permisiune de citire a acelui fisier,
- se citeste acel fisier,
- se acorda permisiunea de a inchide citirea acelui fisier,
- se revine la pagina initiala care a facut trimiterea.
Deci practic este un proces extrem de rapid dar in 5 pasi, daca avem 10 fisiere css pentru mai multe lucruri diferite pe site, se repeta acel proces de 10 ori si atunci ingreuneaza, dar daca deschide doar unul, citeste mai multa informatie odata, dar nu are nevoie de celelalte permisiuni, locatii si etc economisindu-se timp. - Idem si pentru fisierele java (js)
- Optimizarea pozelor. Majoritatea ori lasa pozele asa cum sunt si le redimensioneaza din codul html ceea ce e total gresit, ori adauga poze pe net care nu sunt “save for web” cu rezolutie de 72 si culori afisate pe net ceea ce poate mari dimensiunea lor si timpul de incarcare a paginii, etc.
- Incercati sa creati pagina cat mai simplu, fara tabele, in div-uri si cu toate astea si div-urile sa fie cat mai curate, cu cat mai multa aglomeratie in cod si nu text propriu zis, cu atat ingreunezi browserul etc.